Askja har igen triumferet ved Gæðingakeppni hos Hoygarðs-Hestar i Horne

Askja har igen triumferet ved Gæðingakeppni hos Hoygarðs-Hestar i Horne

Deila

I april sidste år fortalte vi, at Askja havde vundet Jysk Mesterskab og DM, men i weekenden fortsatte den unge rytter triumfen ved Gæðingakeppni i Horne.

Askja har igen triumferet ved Gæðingakeppni hos Hoygarðs-Hestar i Horne

Gæðingakeppni er et stævne med islandske heste, som bliver holdt forskelige steder også i Danmark. Hvert år udtages der ved dette stævne ryttere til DM. Lørdag kunne vi således fortælle, at Liv Martine Hansen, som er landskendt fra Den Store Bagedyst, havde kvalificeret sig til det forestående DM ved det netop afviklede stævne hos Hoygarðs-Hestar i Horne.

Den flotte præstation var Liv imidlertid ikke alene om, idet Askja i weekenden kvalificerede sig for 3. gang. De første to gange vandt hun på Ómur, som var hendes første stævnehest. Siden hun flyttede til Danmark, har hun som allerede antydet altså to gange vundet DM.  Søndag vandt hun imidlertid på sin nye hest Smellur frá Reykjavík. Når man bliver ældre, vokser man nemlig fra sin hest. Derfor var det i år tid til at prøve noget nyt og få nye udfordringer ved stævnerne.

Askja_Horne_FlaskePosten_2

Askja fik i november hingsten Smelllur. Ham fik hun  i en tidlig julegave fra sin forældre. Askja er medlem af Junior Team i rideklubben Hekla. Klubben og teamet får hun rigtig meget hjælp og glæde af at være en del af. Desuden får Askja privatundervisning hos Katrine Nørenberg Skrubbeltrang. Der har Askja fået mulighed for at lære sin nye hest at kende. Askja har også denne gang redet sin gamle stævnehest Omur. På den fik hun en 3. plads, men hun har på begge heste kvalificeret sig til DM.

FlaskePosten ønsker et kæmpe tillykke også til Askja!

Link til tidligere artikel om stævnet i Horne: Bevæget Liv Martine kvalificeret til DM i Gæðingakeppni

Fakta

Navnet gæðingur er ældgammelt på islandsk, og beskriver den hest der er langt bedre end andre heste grundet dens mange fremragende egenskaber m.h.t. gangarternes tempo og den glæde, den giver rytteren. Keppni betyder slet og ret konkurrence. For at kunne kaldes en gæðingur skal hesten have følgende egenskaber, helst ubegrænset:

  • Rig variation fra naturens hånd i gangarterne, bevægelserne smidige og rummelige, sådan at takten i hver gangart er ren og fri i alle tempi.
  • Stor fremgreb og stræk, sådan at hesten fremvises bedst muligt i alle gangarter.
  • Al benaktion skal være imponerende smuk med godt samspil mellem for- og bagpart, hvor rytteren finder det rigtige sæde. Opad og fremad griber benene, højt og frit med god knæbøjning, som fortsættelse og resultat af, at hesten er godt inde under sig, og rejser sig godt i hals og skulder.
  • En kvik, ufølsom vilje til at følge bevægelserne op – uden at blive fræk eller føre kamp mod rytteren.

Gæðingakeppni-reglerne bærer meget præg af dyb respekt for hestene, og stor stolthed ved at vise dem frem. Formålet er at vise hestene uden eller med et minimum af hjælpemidler samtidig med, at de yder deres ypperste. Det er f.eks. ikke tilladt at bruge pisk, og galop er lige rigtig om der vises indvendig eller udvendig galop. I Gæðingakeppni tillader man ligeledes en mere fri og naturlig form i bedømmelserne, end i sportsklasser.

Gæðingakeppni rides bedst på en 300 m ovalbane, som er forbundet med en pasbane på minimum 175 m. 250 m bane er tilladt. C flok kan rides på en lige bane. I A- flok (5-gang) kan rytteren når som helst i sit program ride ud på pasbanen og vise sit pasridt dér.

ENGAR ATHUGASEMDIR

SKRIFA ATHUGASEMD